De kunstenaar in onszelf

Herwerkte tekst van
Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz is een mexicaans sjamaan en verspreid de Tolteekse wijsheid.

In zijn boek De stem van heelheid vertelt hoe we geboren worden in waarheid, maar opgroeien in het geloof van leugens, vooral over onszelf. Als kind luisteren we nog naar de stem van heelheid van ons wezen. Als we leren spreken horen we hoofdzakelijk nog maar de stem van kennis, die gebaseerd is op illusies. Dat is de bron van eindeloos lijden.

De Tolteken geloven dat mensen in een droom leven. De droom is een illusoire wereld die uit lichtbeelden bestaat en de menselijke geest droomt niet alleen wanneer het brein slaapt, maar ook wanneer het wakker is.

Tolteek betekent kunstenaar van de geest.
Binnen de Tolteekse traditie is ieder mens een kunstenaar, en de hoogste kunst is die welke uiting geeft aan de schoonheid van onze geest. We kunnen onszelf kunstenaars noemen in plaats van 'alleen maar een mens' want dan beperken we de wijze waarop we onszelf kunnen uitdrukken in het leven.
Als 'gewoon maar een mens' kunnen we zeggen dat we niet volmaakt zijn. Maar als we onszelf kunstenaars noemen, waar blijft die beperking dan? Als kunstenaar kennen we immers geen enkele beperking - we zijn dan scheppers, net als onze schepper.

De Tolteken geloven dat de levenskracht die in ons werkzaam is precies dat is wat kunst creëert en in hun visie is iedereen een instrument van die levenskracht. Iedere manifestatie van de hoogste kunstenaar wordt zelf tot kunstenaar die kunst manifesteert door middel van zijn eigen manier van zijn. Kunst is levend en heeft zelfbewustzijn, omdat het voortvloeit uit het leven. De schepping gaat constant door, ze is eindeloos en doet zich overal op ieder moment voor.

Hoe leven we ons leven? Dat is onze kunst - de kunst om te leven.
Met onze scheppingskracht geven we in alles wat we zeggen, in alles wat we doen en in alles wat we voelen uiting aan de levenskracht. Wij zijn verhalenvertellers maar er zijn twee soorten kunstenaars: degenen die hun verhaal creëren zonder zich daarvan bewust te zijn en de andere categorie kunstenaars die hun bewustzijn opnieuw ontdekken en hun verhaal met waarheid en liefde creëren.………

Heel vaak zien we onze eigen creatie niet - we zien onze eigen leugens niet. Maar soms kunnen we in de reflectie van iemand anders onze eigen pracht zien. Door de liefde van een ander te ervaren, kunnen we zien hoe groots we zijn. Als kunstenaars onder elkaar kunnen we zien dat het mogelijk is onze eigen kunst te verbeteren.

Als we eenmaal het bewustzijn hebben om ons eigen verhaal echt te zien, zullen we ontdekken dat er een andere manier is om de hoofdpersoon vorm te geven. Zonder bewustzijn kunnen we niets doen, want het verhaal is zo sterk dat het zichzelf schrijft. Wij creëren het verhaal, wij geven dat verhaal onze persoonlijke kracht mee en vervolgens leeft het verhaal ons leven. Maar met bewustzijn krijgen we weer greep op ons verhaal. Dat is het goede nieuws.
Als we ons verhaal niet leuk vinden, nou, dan veranderen we het gewoon - wij zijn immers de schrijvers.

Bron

  • Don Miguel Ruiz
    • De stem van heelheid

Boeken

  • Don Miguel Ruiz
    • De vier inzichten
    • Meesterschap in liefde
    • De stem van heelheid